adamfortech.webblogg.se

Adam4tech - Ger er recensioner på produkter inom elektronik. Denna blogg kommer först och främst att användas i syfte av att tillämpa recensioner av produkter, relaterade till elektronik och dess områden. Adam4tech blogg kommer dessutom regelbundet att ge informativa upplysningar om uppkommande nyheter i teknikens värld.

Denna gång var det Sveriges OS!

Kategori: Allmänt

OS i Sotji avslutades under söndagen, men bara för detta faktum finns det ingen anledning att fälla tårar och finna godartad nostalgi. Det var nog länge sedan Sverige fullt ut dominerade OS på detta vis, och jag tror att många svenskar fick chansen att skrika sig hes under den pågående hysterin. I synnerhet inom skidkategorin samt hockeyn bjöd vår nation på stark konkurrens.
Hela 15 medaljer fick vi med oss som ett slutgiltigt resultat och nedan följer uppdelningen:
 
 
8 Februari: Här drog startskottet igång för vår alldeles egen Charlotte Kalla, som förtroget lyckades knipa åt sig en värdig silvermedalj på damernas skiathlon. Det var ett tufft lopp, men Kalla höll minen ända ut men tyvärr räckte det inte för att skaka av sig den intensive Marit Björgren. 
 
9 Februari: Marcus bjöd likaså Kalla på en fin prestation, och kammade hem en silvermedalj på herrarnas skiathlon. Dario Cologna var ostoppbar inför sista sträckan och var den som fick stå för högsta valören. 
 
11 Februari: Herrarnas sprint stod på schemat och det var Teodor Peterson och Emil Jönsson som stod för medlajerna, d.v.s. silver och brons. Loppet var minst sagt kaotiskt och bjöd på både skratt och förundran. 
 
13 Februari: Charlotte Kalla slår sig fri från alla odds och tar hem silvret på damernas 10 km klassiskt. Polskan Kowalczyk var det enda hinder som stod i vägen. 
 
14 Februari: Det var dags för 15 km herrar och i loppet hade vi tillsatt hopp till två speciella svenskar, Daniel Richardsson och Johan Olsson. Båda två har haft tuff motgång i föregående tid med bland annat skador men trots oddsen så lyckades våra atleter kamma hem både silver (Olsson) och brons (Richardsson). 
 
15 Februari: Denna dag var det dags för damernas stafett och bra gick det, minst sagt. Efter fenomenala prestationer kunde Sveriges aggressiva skidlag se sig som favoriserade vinnare av guldet! Gratulationer är på sin gedigna plats.
 
 
 
16 Februari: Med skidor och psyke redo så var det dags att avgöra kampen i herrarnas stafett. Lite otippat så fick vi med oss guldet även här! Denna gång var det Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner som stod för fantastiskt åkande!
 
19 Februari: Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson tjänade in ett väl förtjänat brons i teamsprinten.
 
19 Februari: Ett skidlopp där medaljhoppet är avlägset - ända tills det att ledaren, tysken Scharkne, företer sig med en massiv tabbe och ramlar, vilket i sin tur gav Jönsson och Peterson ett oväntat brons. 
 
20 Februari: Sveriges curlingdamer tog sig tappert till final men Kanada var helt enket för svåra att rubba, och vi fick nöja oss med ett förnämnt silver.
 
21 Februari: Anna Holmlund fick stå som mottagare för en otippad bronsmedalj efter det att en fransyska ramlat i finalens skede. 
 
21 Februari: Herrarnas curlinglag hade en tuff turnering, men trots all drama så lyckades Team Niklas Edin ta hem bronset i matchen mot Kina.
 
23 Februari: Sveriges Tre Kronor hade sedan inledningen av OS-turneringen genomfört stabila insatser och bevisat sig som en storartad hockeynation. Dock räckte inte de svenska insatserna mot Kanda, utan vi fick istället nöja oss med ett troget silver. Trots allt var Kanda bättre överlag men vi får inte glömma det faktum att Tre Kronor har spelat fenomenalt genom turneringen och dessutom saknade ett par starka spelare i finalen. 
 
Vi kan helt klart känna oss nöjda med vår nations atleters prestationer, vare sig medaljer delades ut eller inte. Sotji har bjudit på både ära, fantastiska insatser och en gnutta av magi i äran av Vinterspelen. Detta var utan tvekan Sveriges OS!

Top Gear är tillbaks!

Kategori: Allmänt

Top Gear tillbaks för säsong 21!

 

 

Bland en av de största motorserierna genom tiderna är tillbaka för sändning! Top Gear UK gör sig nu redo för att inta scenläget inför kamerorna för säsong 21, och som vanligt består gänget utav de tre veteranerna Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond. Men frågan är: Har dessa vansinnet drivna bilfantaster vad som krävs för att fullföra ytterligare en säsong?

 

Säsong 21

Top Gear UK placeras utan någon större tvekan bland motor-serierna som i allmänhet fått större delen av rampljuset bland utbudet. I hela 20 säsonger har den brittiska motor-serien fortlöpt, med inslag av häpnadsväckande avsnitt, skrik bakom ratten, krockar och serien har genomsyrats av ett genuint intresse för motorsport. Programledarna känner sig nu manade från folktrycket att fullföra ytterligare en säsong, vilket nu har framgått som ett officiellt drag under en viss tid. Första avsnittet tog en plats bland tv-tablån redan i tisdags, och BBC har till och med gått så långt att man släppt en liten försmak på vad den kommande säsongen har att bjuda på!

 

 

Åratal av underhållning och skratt

Top Gear kom underfund med aktiv produktion redan under 90-talet, och år 1977 blev serien officiell.  Men det var inte förrän 1988 som Clarkson kom in i bilden, en man som numera betraktas som pionjär och legend samtidigt. En sann kompanjon vid namn Richard Hammond anslöt sig som hedersgäst, detta i lag med Jason Dawe. Hursomhelst, det var inte förrän James May ersatte Dawe som den kompletta trion fullbordades.

Efter 2002 reformerades motorprogrammet och konceptet att framföra skadeglädje och provocerande humor på hög nivå föddes ur tomma intet.

Programmet har sedan dess stått i maskopi med BBC, och även fått äran att motta Emmy-priset för storartad underhållning.

Inte bara bilar i repertoaren

Oavsett om du så är en bilfantast, eller helt enkelt en uppskattare av brittisk humor så är programmet värt att fästa en timme i fåtöljen för. Man skulle kunna tro att programmet erbjuder recensioner av enbart bilar, och den typen av bilar som civilt folk i den dystra grå vardagen helt enkelt inte har råd att finansiera. Då har du fel, det är nämligen så att Top Gear provar i princip allt det underbara av motorvärldens utbud, med komplement av vansinniga idéer. Vare sig det är en konsumentbil från 80-talet, eller en F1 bil, raketdrivna rullskridskor, glamorösa båtar, arktiska expeditioner, eller kanske till och med bil-fotboll, Top Gear har allt! Programmet tar sig även friheten att bjuda in stora namn och globala kändisar för en diskussion över en kopp kaffe samt för en liten testrunda på deras bana. I kombination med detta så bjuder tre galna veteraner, som på grädden på moset är djupt dedikerade motorfantaster, på timmar av störtskön humor, gapande bakom ratten och en hel del utmaningar. Glöm de monotona bilrecensionerna och njut istället av något som verkligen träffar dig!

 

De tre musketörerna 

Ända sedan övertagandet av serien 2002 så har motorhunkarna överträffat kraven, och numera satt en ny ribba för hur motorprogram ska se ut. Sedan dess har det varit otänkbart att några andra skulle ersätta den häpnadsväckande trion. Clarkson, May och Hammond börjar alla tre närma sig pensionen, med den äldste vargen i flocken, Clarkson, som fortsätter att statera kontroversiella punkter bakom ratten.

Alla tre är utbildade journalister, och har tack vare serien nått popularitet på allra högsta nivå, om inte minst en allt för stor plånbok. Visst, jag skulle gärna sitta bakom ratten, skrika mig hes och tjäna två miljoner pund om året men magin ligger numera hos dessa tre fanatiker som utfärdar konsten som rent leverne. Vid sidan om driver alla tre sina egna program och kompletta produktioner, såsom James May´s Man Lab, Brainiac; Science Abuse (Hammond) och Robot Wars (Clarkson).

Under programmets gång har var och en av deras magnifika personligheter genomsyrat manuskriptet, vilket i sin tur har lett till en gryta av oanständig, om inte en sanslöst anspråkande och kontroversiell humor. James May är t.ex. känd för att köra en aning långsammare än de övriga två och har därför fått smeknamnet som ”Captain Slow”, medan Hammond hånas för sin längd och Clarkson för sin kula till mage.

 

Globala tittarsiffror

Ända sedan programmet inledde sin början så har tittarsiffrorna gradvis tilltagit i växt, och vad som började som ett motorprogram har numera överslagit i skepnaden av ett globalt fenomen! Top Gear har numera 350 miljoner tittare men erbjuder dessutom liveshower, varav Stockholm har en preliminär plats på schemat.

Top Gear är nu i extas för sin 21:a säsong, och den kommer utan tvekan förhålla sig till standarden för föregående år, om inte ännu mer makalös, med många timmar av bilar, skratt och hysteriska stunder.

 

                                                                                                                                Adam Rosén 

Finländsk seger i Svenska Rallyt 2014!

Kategori: Allmänt

Hett duell mellan Volkswagen - stallet
Ja, under dagens sträckor stod det mellan två kämpar: Andreas Mikkelsen och Jari-Matti Latvala. Volkswagenförarna avslutade gårdagen med knappa 4,8 sekunder mellan varandra, men idag avgjordes sista etappen. Denna gång var det Latvala som kammade hem en förtjänst vinst, med Mikkelsen strax 47 sekunder efter sig. Under dagen svävade tiderna mellan de olika toppförarna, men en sak är klar: Volkswagen har exemplifierat dominans under hela tävlingens gång! Det är tredje gången som Latvala tar hem en förgylld seger i Svenska Rallyt sedan vinsten 2008.
 
 
I övrigt tog Mads Östberg en 3:e placering, medan Mikko Hirvonen rullade in som nummer fyra, och som en bonus vid sidan om så mottog Hirvonen dessutom priset för bästa Ford-förare. 
 
Ogiers tabbe

Fransmannen som vann förra årets upplaga av rallyt hade en någorlunda mild start, men jobbade sig gradvis upp de senare sträckorna. Ogier körde för kung och fosterland och jobbade upp sig till en 1:a placering under protokollet för lördag förmiddagmen körde olyckligtvis av banan under sträckan i Lersjöförs, och tappade därmed hela 4 1/2 minuter. "Det var ett korkat misstag", beskriver Ogier det hela som. Fransmannen fick nöja sig med en 6:e placering i Svenska Rallyt 2014. 
 
Räckte inte hela vägen för Tidemand
Pontus Tidemand, Värmlands rally-hopp, var med för att andra året i rad kämpa om en pallplats. I år gick det betydligt bättre! Tidemand förde upp en duglig start vid Färjestad, och klockade in med bra tider inför lördagen. Dock fick Charlottenbergaren problem med hjulinställningarna på bilen, och terrängen förledde till en tuff tävlingsdag. Pontus körde bra men det räckte tyvärr inte hela vägen i år.  I övrigt tillade Tidemand att han är nöjd med sin insats och hoppas på ännu bättre resultat nästa år. Tidemand avslutade rallyt med en total 8:e placering. 
 
Succé för Åhlin!
Rallyföraren från Hammarö visste inte riktigt vilka förväntningar som han skulle sätta inför de slutgiltiga sträckorna i WRC 2 - klassen. Fredrik har lagt ner möda på sin kommande karriär, och att få bli tilldelad möjligheten att köra Svenska Rallyt satte startskottet. Åhlin framförde en stabil insats och kammade hem en 3:e placering! 
 
Petter Solberg gör det igen!

Norsken vann förra året i historiska klassen i Svenska Rallyt - i år var han tillbaks med sin fru, Pernilla, som kartläsare, med sin ärorika Ford Escort MK2 vid sidan om. Solberg inledde tävlingen starkt, likaså höll han mönstret genom tävlingens fulla gång. Solberg var inte rädd för att driva på utan pressade på, och såg till att publiken fick valuta för pengarna. Norsken kände av värk i armarna med jämna mellanrum men avslutade med en självsäker vinst i historiska klassen!
 
Svenska Rallyt har bjudit på fyra tuffa tävlingsdagar med grova terränger, härlig uppslutning av publik men även glädje på allra högsta nivå. Atmosfären har varit på topp, och det är tydligt att rally-verksamheten börjar bli allt större i Värmland. Rally Sweden 2014 är tyvärr slut för i år men avslutats ikväll med en spektakulär fest i Karlstad! 
 
See you at Rally Sweden 2015!
 
Skribent: Huvudredaktör Adam Rosén 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Läckage angående tekniska specifikationer!

Kategori: Allmänt

En phablet-framtid för iPhones evolution
En del läckor har spetsats, därigenom framgår det att den kommande iPhone 6 kommer att skeppas utrustad med en 4,8 tums-retina skärm, alltså 0,8 tum utöver till råga på iPhone 5s mått. Somliga läckage tyder på att kommande inslag av iPhones framtid inkluderar potentiella skärmstorlekar upp till hela 6 tum! Men är inte skärmmåtten dugligt acceptabla som de är i nuläget? Vi får plats med vår iPhone i fickan, får nätt och jämnt till ett bra grepp för att kunna sköta sysslorna med en hand. För var dag som passerar så spekuleras det om rykterna att mått-storleken gradvis kommer att öka, alltså går vi inom en snar framtid mot en iPhone i Phablet -version. Personligen tycker jag att 5s upprätthåller en storlek som förhåller sig precis på gränsen för vad som erbjuder praktisk funktionalitet, och en större är helt enkelt inte "Apple-stil".
 
 
Apple är i behov av "Jobbs-magi" 
Sedan Jobs tog farväl till världen och Apple lämnades över i händerna på Tim Cook så har inte företaget samma nisch längre inom branschen. Idealen har förändrats, produkterna tillverkas i onödigt många versioner, och med födelsen av det färgstarka IOS 7 så börjar det hela ta en sväng mot Android-stuket. Detta var tvärt emot Jobs vilja, allt ska vara enkelt, innovativt, och som grädde på moset, vackert! Apples högkvarter verkar däremot ha andra planer i åtanke, och vilka planer som än kan tänkas smidas i dagsläget så är det högst sannolikt att Apple genomgår en "Android-isering". Vem vet, snart kommer väl iPhone att säljas med konfigurering för sd-kort (utökning av lagringskapacitet), virtuella knappar vid sidan av den konventionella hemknappen, och det kära operativsystem som gjorde iPhone till iPhone, hela er vardag mindre komplicerad, det upphör att existera. IOS 7 kommer att framgå som milt.
 
 
Inte bara mina tankar som stöder ämnet, men t.om. medgrundaren, ingenjörsgeniet själv, Steve Wozniak, "Woz", har officiellt applicerat stor vikt och ett dåraktigt förtroende vit tanken och med egna ord sagt att Apple borde satsa på att spela i två arenor! Tillverka IOS enheter som är modifierade för att köra Android på, när ska sådana här affärsplaner upphöra? Apple har från ruta ett byggt sitt företag på blotta tanken att integrera enkelhet till yttersta gränsen men att man samtidigt skall förundras av deras produkter. Känna en viss renhet, en känsla av dedikering och vördnad, Apple skulle aldrig ha blivit ett multimiljon-dollar-företag från början om det inte vore för dessa ideal. Det upprör mig till stor del att höra detta, och förhoppningsvis kommer någon modig själ i Cupertino att förespråka protest. 
 
Skribent: Chefredaktör Adam Rosén